AUDIOLANE PODCAST TRENDS.jpg

Wat is een podcast?

Een podcast is een geluidsbestand dat je kunt streamen of downloaden op je smartphone. Na Amerika is in Nederland de podcast opnieuw aan een opmars bezig. Nieuwsmerken als BNR, NU.NL, NRC, AD en Blendle zijn in 2017 allemaal (dagelijks) gestart met podcasts. Er is een verschuiving gaande van live-radio luisteren naar on-demand audio consumeren. Waar live radio inspeelt op actualiteit en entertainment biedt audio-on demand verdieping, context en achtergrond. Radio blijft altijd bestaan en is er voor de massa. Audio ondemand/podcasts zijn er voor niches.

Wat zijn de voordelen van podcasts?

  1. Selectief luisterpubliek. De luisteraars zijn in hun privé-leven of professioneel sterk betrokken bij een onderwerp. 
  2. Bewuste keuze. Vanwege de relevantie van het onderwerp staan luisteraars open voor de inhoud.
  3. Innovatieve communicatie uiting. In plaats van een reclame spot, nieuwsbrief of online advertentie is een audioverhaal een nieuwe communicatie-uiting die tijdloos is en verdieping biedt.
  4. Intensieve en intieme luisterbeleving. De magie van audio zit in de verbeelding. Podcasts zijn niet aan regels gerbonden zoals radio. Lengte en vorm zijn helemaal vrij.
  5. Voor podcasts bestaan geen adblockers.
  6. Als merk of persoon bouw je een intieme band op met je publiek.
  7. Distributie op de manier die bij je past. Gratis in alle podcasts apps op je smartphone IOS en Android. Ook te beluisteren via Itunes, Spotify en Soundcloud.
  8. Luisteraars houden van reclame's blijkt uit onderzoek. Als de host waarmee ze bekend zijn een merk aanbeveelt wordt dit niets als vervelend ervaren.
  9. Alle ruimte en tijd om je verhaal te vertellen in meerdere afleveringen.
  10. Data geeft exact aan, hoe lang men luistert en of de reclames doorgespoeld worden. Diverse makers hebben gemeld dat uit nieuwe Apple statistieken blijkt dat 80% tot 90% van luisteraars een aflevering helemaal beluistert.

Podcast zijn gratis

.