LF_S50G_main_B.jpg

Smart Speaker trends

 
 

Wat is een smart-speaker?

Een Smart Speaker is een speaker waar je tegen kan praten – je kan opdrachten geven en vragen stellen. Speel muziek van Spotify of Youtube. Wat voor weer wordt het? Wat staat er in mijn agenda vandaag?. Smart Speakers zijn een soort ‘virtual personal assistants’.

De ontwikkelingen op het gebied van smart speakers volgen elkaar in rap tempo op. Zelfs Facebook werkt op dit moment aan een smart speaker, waar gemak voorop staat. Amazone, Apple en Google hebben allemaal recent een smart speaker op de markt gebracht. Google nam eind 2017 de start-up 60db over, die gespecialiseerd is in het personaliseren van audio verhalen.

why-people-want-smart-speakers.jpg

De belangrijkste reden om een smart speaker aan te schaffen is om te luisteren naar muziek. Het argument luisteren naar nieuws en informatie staat op de vierde plaats. 

Voor de gebruiker van de smart speaker is de behoefte geënt op het direct verkrijgen van informatie. Of deze informatie verkregen wordt via een live signaal of on-demand audio zal niet uitmaken.  Belangrijk om je als bedrijf af te vragen.

  1. Hoe wil ik als bedrijf bekend staan? 
  2. Welke ervaring kan ik via een smart-speaker neerzetten?
  3. Wat verwacht een consument van mijn merk?
  4. Hoe kan een smart-speaker een toevoeging zijn aan je bestaande business?
  5. Welke content is er nodig om de consument een nieuwe luisterervaring te geven?
Schermafbeelding 2018-01-04 om 11.58.42.png

BBC R&D is een stap verder gegaan dan het alleen afspelen van opgevraagde content. Het ontwikkelde samen met het bedrijf Rosi Sound een 20 minuten durend science fiction comedy drama, speciaal voor Google Home en Amazon Echo. Er zijn 4 karakters beschikbaar die jou onderdeel van het verhaal laten zijn. In deze video zie je hoe de ontwikkeling is aangepakt, van scripts schrijven, enorme montages tot uitdagen in spraakherkenning.

In de toekomst zou het zomaar kunnen dat de dj van je favoriete radio zender je persoonlijke assistent is en al je muziekvragen beantwoord via de smart-speaker. Maar ook tips geeft en je door het enorme muziekaanbod gidst op basis van je voorkeuren. ‘Hey Alexa, wat stond er op 1 de top 40 afgelopen vrijdag?’ of ‘Hey Alexa, welk nummer hoorde ik vanmorgen op NPO Radio 2 om 08:15?’. Of je audio bericht via de smart speaker direct in de studio aankomt.

Maar ook je boodschappen, het bedienen van de lichten, je financiën regelen. De slimme assistent moet je veel tijd gaan besparen. Een ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat. Zeker gezien het feit dat smart speakers nog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Maar dat hier wat staat te gebeuren en invloed zal hebben op hoe we audio gaan consumeren in de toekomst is zeker. 

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Neem contact en wees het eerste bedrijf in Nederland dat een interactief verhaal of specifieke audio-content voor de Smart Speaker in Nederland ontwikkelt.